Montaj aparate de aer conditionat

Calculeaza Puterea in Btu Pentru Aerul Conditionat

Pentru a putea calcula puterea necesara (in BTU) , pentru o incapere, este necesar sa stiti dimensiunile camerei (spatiului), ce trebuie climatizat- lungime, latime si inaltime , toate inmultite , ne va rezulta VOLUMUL CAMEREI

Ex: avem un living de 6 metri lungime si 5 latime, inaltimea este de 2,5m – ne va rezulta 6x5x2,5= 75 metri cubi.

Montaj aparate de aer conditionat

Fiecare metru cub de aer are nevoie de o putere intre 35 si 50 W pentru a se incalzi sau a se raci cu 15-20 grade Celsius.(in functie de umiditatea acestuia).Pentru exemplu vom lua o putere medie de 40 W.

Montaj aparate de aer conditionat – Asadar, pana acum avem: 75m x 40W=3000 W (putere calorica).

Pentru a face conversia din W in BTU , vom folosi urmatoarea formula : 3000W x 3,412 = 10236 BTU . (3,412 este coeficientul de conversie) , am calculat deci putere necesara pentru a climatiza respectiva camera, DAR, pentru a face un calcul exact mai trebuiesc adaugate urmatoarele :

Montaj aparate de aer conditionat

 -Pentru fiecare persoana care sta in camera trebuie adaugat 400 BTU /ora. – se calculeaza cate persoane stau in camera si cate ore .In exemplul nostru sa presupunem ca sunt doar 2 persoane in camera, avem:400×2 =800 BTU suplimetari

-Toti consumatorii electrici folositi uzual trebuiesc insumati si inmultiti cu coeficientul de conversie pentru a afla puterea in BTU -ex. Televizor(200W)+ bec(100W)+ calculator(300W) = 600 W x3,412= 2047,2 BTU necesari suplimetar.

Montaj aparate de aer conditionat

-Din calcule mai exacte trebuie luat in calcul si schimbul de aer (daca exista o ventilatie care sa reimprospateze aerul), deoarece in acest caz trebuie suplimentata puterea necesara de BTU, in raport cu cantitatea de aer proaspat introdus in camera.

Pana acum calculul nostru totalizeaza: 10236+800+2047=13083 BTU.

Montaj aparate de aer conditionat –  Informatii ajutatoare:

-BTU ca termen vine din Anglia si inseamna UNITATE TERMALA BRITANICA (British Thermal Unit).

-Consumul oricarui aparat electric este specificat de producator in Wati pe Ora sau pentru consumuri mari avem KWh (ca si la contoarul electric)

Montaj aparate de aer conditionat

-In calculele de mai sus este luata in calcul o izolatie medie a peretilor si tavanului camerei . Daca exista surse de caldura importante in spatiile invecinate, sau incaperea este la ultimul etaj al unei cladiri, sau cel putin 5 ore, soarele incalzeste direct peretii camerei aceste calcule sunt subdimensionate si trebuie sa cereti sfatul unui specialist in montaj aparate de aer conditionat.